Contact|

Traumasensitief Onderwijs

Traumasensitief Onderwijs


1e Jaarcongres | 30 oktober 2025 | Spant!, Bussum

9. Zeg het met woorden

Traumasensitief taalgebruik in gesprekken, overdracht en rapportages is van cruciaal belang voor het creƫren van een veilige en ondersteunende leeromgeving.
Drs. Carina van Kregten is als gedragswetenschapper verbonden aan gezinshuizen bij Pluryn. Daarnaast is zij medeauteur van het boek " Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen" en de training " Traumasensitief opvoeden en begeleiden" en
Laura Wiskerke, NVO Orthopedagoog-Generalist bij Expertisecentrum Stichting Orion & AOT Nieuwkomers.

Traumasensitief taalgebruik houdt in dat leerkrachten en andere professionals zich bewust zijn van de impact van hun woorden. En dat de manier waarop ze praten en schrijven over leerlingen en hun gedrag een groot verschil kan maken. Traumasensitief taalgebruik draagt ertoe bij dat leerlingen zich gehoord en begrepen voelen. Ontdek de kracht van traumasensitief taalgebruik in onze workshop. We bespreken het effect van taal en de manier van communiceren.

Leerdoelen: 

Deelnemers
- kunnen voorbeelden geven van woorden en zinnen die als triggerend kunnen worden ervaren door
  getraumatiseerde kinderen.
- leren hoe ze positieve en ondersteunende taal kunnen gebruiken om een veilige omgeving te creëren.
- oefenen met traumasensitief taalgebruik.
- krijgen handvatten om traumasensitief taalgebruik in hun dagelijkse interacties te integreren.

Word je bewust van je eigen taalgebruik en ontvang praktische tips en technieken. Versterk je vaardigheden om een positieve impact te maken. Je taal bewust gebruiken kan voor jezelf en voor kinderen en ouders al een grote stap zijn in emotieregulatie, het versterken van de relatie met elkaar en met jou en herstel.

Voor wie?

Leerkrachten, intern begeleiders en gedragswetenschappers
Leeftijdscategorie: Kinderen (6 tot 12 jaar)